sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Kirja-arvio: Kissojen Suomi



Minna Keinänen & Harri Nyman: Kissojen Suomi Katit historian poluilla. SKS 2012.


"Kissojen Suomi on kirjoitettu hauskasti kohteeseensa eläytyen." kerrotaan kirjan taustapuolen esittelytekstissä ja sen voi lukijakin allekirjoittaa. Mukava kieli soljuu läpi teoksen tehden siitä hauskan ja nopeasti luettavan. Kirjassa käydään läpi laulujen, taulujen ja sanaparsien kissoja. Myös kissojen yleisimpiä nimiä on listattu. Samoin julkkisten kissoja.

Asiaakin kirjassa tarjoillaan sopivassa määrin. Kerrotaan kissojen tulosta Suomeen ja siitä valtavasta työmäärästä, joka pienellä ystävällämme oli edessään hiiri- ja rottametsällä, ennen kuin siitä tuli kotien valtiatar. Kissan ja ihmisen yhteiselo on pohjautunut paljolti siihen, että kissat ovat häätäneet (syöneet) siimahännät viljasäiliöiden liepeiltä. Näin viljan laajamittainen säilöminen onnistui.

Kaikki varmasti tietävät muinaisen egyptin pyhät kissat ja keskiaikaiset noitien apulaisena häärineet viiksiniekat. Hauska juttu on sekin, kuinka profeetta Muhammed repäisi viittansa liepeen, jotta hänen ei tarvinnut herättää sen päällä nukkunutta kissaansa Muezzaa.

Kirjan kuvitus on monipuolisuudessaan onnistunut. Tuskin on olemassa aapista, josta ei löytyisi kissan kuvaa. Kirjan sivulla 64 on hauska, Martta Wendelinin maalaama, aapiskuva kirjaimeen R liittyen. Kuvassa kehrää niin emäntä, rukki kuin kissakin. Hilpeyttä herättäviä ovat myös valokuvaamoissa kuvatut visiittikorttikuvat, joihin myös kissa on päässyt mukaan.

Jos jotakin moitittavaa kirjasta löytyy, niin se on täysin turha luku "Mikä naisessa on kissaa". Luvussa käydään läpi tätä kulahtanutta mielikuvaa naisesta kissana. No joo, onhan Eartha Kitt (ja myöhemmin myös Michelle Pfeiffer ym.) esittäneet Kissanaista Batmanissa. Mutta mitä tekevät Helinä Rautavaara, Tabe Slioor ja varsinkin Mirjami Kuosmanen tässä joukossa? Viimeksi mainittu kun teki näyttävimmän roolinsa elokuvassa Valkoinen Peura.

Mutta kaiken kaikkiaan: hyvä, että tällainen kirja on tehty. Ja se on saanut paljon tilaa tiedotusvälineissä. Tässäpä oiva joululahjaidea kissaihmisille!

Ps. Kristiinankaupungissa on paheksuntaa herättävä Kissanpiiskaajankatu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti